BEGLER ČENGIĆ 1952. - 2008.

Nakon tragične saobraćajne nesreće 15. 06. 2008. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, u 56. godini života, prestalo je da kuca plemenito srce Beglera Čengića dipl. ing. Geologije, dugogodišnjeg uposlenika Federalnog zavoda za geologiju u Sarajevu. Prema posljednjoj želji sahranjen je u rodnom mjestu, na prostranoj riječnoj terasi sa koje se pruža beskrajni pogled na zelenu Drinu.

Begler Čengić rođen je 13. oktobra 1952. godine u mjestu Cvilin kod Ustikoline, općina Foča. Osnovnu školu završio je u Ustikolini, a srednjum školu u Foči. Geologiju je studirao na Rudarsko – geološko- naftnom fakultetu u Zagrebu – smjer inženjerska geologija i geomehanika, gdje je diplomirao 1979. godine. Od 1980. – 1984. godine, kao samostalni projektant, uposlen je u RO «Geoinženjering» Sarajevo – OOUR Institut za geotehniku i ispitivanje građevinskih materijala, a od 1984.-1992. godine u OOUR Geoinstitut Ilidža kao samostalni projektant i Šef sektora za geotehniku. U toku rata 1992.-1995. godine pripadnik je Armije R BiH. Od 1996.-2005. godine je Šef sektora za geotehniku u Zavodu za geologiju Sarajevo, te od 2005.- do kraja života, Pomoćnik direktora u sektoru za inženjersku geologiju Federalnog zavoda za geologiju.

Begler Čengić – Čenga, kako smo ga zvali, cijeli radni vijek proveo je na rješavanju zadataka u oblasti inženjerske geologije i geomehanike. Bio je predan poslu, svojoj porodici, kolegama i prijateljima. Za sve je imao vremena u svom kratkom životu. Iza njega su ostali čvrsto utemeljeni brojni građevinski objekti, saobraćajnice, brane i mostovi; dvije vaspitane i obrazovane kćerke, brižna supruga, te mnogobrojni prijatelji. Objavio je nekoliko radova koji predstavljaju značajan doprinos poznavanju inžinjerskogeoloških karakteristika Bosne i Hercegovine.

Svima nama ostati će trajna uspomena na ovog plemenitog čovjeka i dragog kolegu sa kojim smo živjeli i radili. Hvala ti Čenga za sve lijepe trenutke koje smo zajedno provodili na brojnim poslovima i teferičima.

Uposlenici Federalnog zavoda za geologiju Sarajevo.

                                                                                         Priredio: Dr. sc. Ferid Skopljak
0 0